Kaba Yemde Çayır,Mera ve Yem Bitkileri Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi

Türkiye’de Kaba Yem Sorunları Çalıştayı-1 Yapıldı ve Sonuç Raporu Yayınlandı

25.11.2021 18:58

Türkiye’de Kaba Yem Sorunları Çalıştayı-1 Sonuç Raporu

8 Kasım 2021 tarihinde Muş Alparslan Üniversitesi Kaba Yemde Çayır-Mera ve Yem Bitkileri Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından çevrimiçi ortamda düzenlenen “Türkiye’de Kaba Yem Sorunları Çalıştayı-1” toplantısına Muş Alparslan Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Dicle Üniversitesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi rektörleri ve merkezden sorumlu akademik personel iştirak etmiş, çalıştay sonucunda aşağıda yer alan 15 maddelik ortak öneri bildirisinin ilgili makamlara gönderilmesine karar verilmiştir.

Bilgilerinizi ve gereğini arz/rica ederim.

1. Yüksek verimli ve iyi cins yem bitkilerinin adaptasyonları.

2. Kuraklığa dayanıklı, az su tüketen ve adaptasyon kabiliyeti yüksek yem bitkilerinin geliştirilmesi ve yetiştiriciliği.

3. Yonca, silajlık mısır, sorgum, darı gibi yem bitkilerinin ıslahı.

4. Hâlihazırda kullanılan tahıl tür ve çeşitlerinin yem bitkisi olarak değerlendirilmesi,

5. Yem bitkilerinde tohumluk sorununun giderilmesi.

6. Mera ıslahında ve suni mera tesislerinde kullanılacak yem bitkileri tür ve çeşitleri ile bunların karışımlarının belirlenmesi.

7. Suni mera kurulumunda alternatif yem bitkilerinin saptanması.

8. Çayır meralarda gözlem yapılarak doğal vejetasyonda bulunan değerli yem bitkilerinin belirlenmesi ve kültüre alınması.

9. Taban mera yönetimi ve amenajmanı.

10. Verimli, kaliteli, sağlıklı ve sürdürülebilir bir mera için uygun botanik kompozisyon ve otlatmaya dayanıklılık bakımından mera ıslahı.

11. Çayır meraların etkin kullanımı ve ıslahı konusunda çiftçiler ve diğer ilgili kişilerin bilgi ve tecrübelerini geliştirmeye yönelik yayın ve toplantılar yapılması.

12. Mevcut doğal meralarda veya suni meralarda hayvan otlatma (tek veya çoklu tür, münavebeli, et veya sütçü ırk kullanımı vb.) metot veya tiplerinin belirlenmesi ve

13. İlgili projeler kapsamında ortak üniversiteler arasında bitki materyal alış-verişi yapılması.

14. Çayır mera kullanımı ve ıslahı ile yem bitkileri tarımında ihtiyaç duyulan konularda bireysel veya ortak araştırma projeler yürütülerek ve derlemeler şeklinde yayınlar yapılarak bilgiler üretilmesi. Bu çalışmalara gerek görüldüğü hallerde Araştırma Enstitüleri ve Özel sektörlerin de dahil edilmesi kararlaştırılmıştır.

15. Merkez ile ilgili dört üniversitenin laboratuvar alt yapısının ve envanterlerinin geliştirilmesine yönelik çalışmaların yapılması.

KATILIMCILAR:

Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Muş Alparslan Üniversitesi