Kaba Yemde Çayır,Mera ve Yem Bitkileri Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi

Üniversitemizde Kaliteli Kaba Yem Üretimine Başlandı

14.04.2022 01:11

Üniversitemizde Kaliteli Kaba Yem Üretimine Başlandı

Muş Alparslan Üniversitesi Hayvancılıkta Pilot Üniversite projelerinde yol almaya devam ediyor. Üniversitemizin hayata geçirdiği ve dört projesinden biri olan “Yetiştirici örgütü aracılığı ile sözleşmeli yem bitkisi üretimi ve pazarlanması” alt projesi ile hayvancılığın yoğun bir şekilde yapıldığı Muş’ta ekolojiye uygun tür ve çeşitlerin yetiştirilmesini sağlayarak çiftçileri karşılaştıkları sıkıntılardan kurtarmayı hedefliyor. Hayvancılıkta Pilot Üniversite Projesi Koordinatörü Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Proje Grup Yöneticisi ve Kaba Yemde Çayır Mera ve Yem Bitkileri Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mahir Özkurt ve Merkez Müdür Yardımcısı Arş. Gör. Yasir Tufan ekimi yapılan arazilerde incelemelerde bulundu.

Proje Kapsamında Macar Fiğ-Tritikale Karışımlarından Balya Yem Üretilecek

Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Üniversitemiz 12 Aralık 2018’de “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi” kapsamında “Hayvancılık” alanında Pilot Devlet Üniversitesi seçilmiştir. Yine, Üniversitemiz Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 15 Eylül 2021 tarihli toplantısında aldığı kararla Muş Alparslan Üniversitesi bünyesinde "Kaba Yemde Çayır-Mera ve Yem Bitkileri Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi" ilan edilmiştir. Bu kapsamda çalışmalara hızla devam edildiğini ifade eden Karadağ üniversitemiz külliyesindeki araştırma ve deneme arazisine %60 Macar fiği - %40 Tritikale karışımı 16 Kasım 2021 tarihinde ekilmiştir. Ekilen ürünlerin hasatlarını ise 2022 yılı yaz sezonunda yapacaklarını belirtti. 2019 yılından beri kaba yem amacıyla sırasıyla yonca, arpa, tritikale, silajlık mısır, mürdümük, yem bezelyesi, Macar fiği, silajlık sorgum, İtalyan çimi, yulaf-mürdümük karışımları, yulaf-fiğ karışımları ve arpa-fiğ karışımları denemeleri gibi pek çok çalışmaya imza attıklarını ifade etti. Bu denemeler Üniversitemiz Külliyesindeki araştırma ve deneme arazilerinde, çiftçi koşullarında ve Yıldız Tarım İşletmeleri arazisinde kurulmuş olup üretici paydaşlarla fikir alışverişi içerisinde yürütülen çalışmaların amaçlarının biri de çiftçi sorunlarına çözüm sunabilmek olduğunu ifade etti. Yine bu kapsamda üniversitemiz arazisinde korunga adaptasyon denemesinin tesis yılının geride kaldığını bu yıl bilimsel verilerin alınacağının altını çizerek, yardım ve desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’a teşekkürlerini ve şükranlarını sundu.