Kaba Yemde Çayır,Mera ve Yem Bitkileri Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi

Kaba Yemde Çayır Mera ve Yem Bitkileri Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi Toplantısını Gerçekleştirdik

02.01.2023 00:44

Muş Alparslan Üniversitesi Riyasetinde sırasıyla Çukurova Üniversitesi, Dicle Üniversitesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi işbirliğinde Kaba Yemde Çayır Mera ve Yem Bitkileri Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi Toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıya Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ başkanlık yaptı. Dört Üniversitenin işbirliği ile gerçekleştirilen toplantının sonuç raporu yayınlanarak toplantı sona ermiştir.

23 ARALIK 2022 TARİHİNDE KABA YEMDE ÇAYIR-MERA VE YEM BİTKİLERİ ORTAK UYGULAMA VE ARŞATIRMA MERKEZİ KAPSMANIDA 4 ÜNİVERSİTE İLE YAPILAN TOPLANTININ SONUÇ RAPORU

1. Ulusal Mera Projesi gibi ülke genelinde yapılabilecek TAGEM, TÜBİTAK Projesi yazılabilir. Koordinatör olarak KABAYEM seçilebilir.

2. Projeler BAP üzerinden değil dışarından kaynak bulunarak daha prestijli hale getirilmeli.

3. Extension şeklinde bölge bazlı, yerel bitkilerle çalışılabilir.

4. Her üniversite özerk olarak proje yapabilir.

5. Tübitak 1003 gibi büyük proje yapılıp her bölge için iş paketleri oluşturabilir.

6. Farklı ekolojilerde ve farklı üniversitelerde çalışan öğretim elemanlarının ortak projelerle bilgi birikimi paylaşılmasının önü açılabilir.

7. 4 üniversite ortak tek bütçe ile 1 adet kapsamlı BAP projesi çıkarabilir.

8. BAP projelerinde her üniversite kabayem konularına öncelik verebilir. Düşük bütçeli projelerle çalışmalara başlanmış olur.

9. TÜBİTAK KAMAG 1007 benzeri proje yapılabilir. Her bölge kendi sorunlarını belirleyip tek bir başlıkla birleştirilebilir.

10. Çok yıllık buğdaygil bitkileri (Domuz ayrığı, Kılçıksız brom gibi) yerel ekolojilerden toplanıp tüm yönleriyle ele alınarak ıslah çalışması yapılarak tescilli çeşit elde edilebilir.

11. Çok yıllık baklagil yem bitkileri (gazal boynuzu gibi) yerel ekolojilerden toplanıp tüm yönleriyle ele alınarak ıslah çalışması yapılarak tescilli çeşit elde edilebilir.

12. Dört Üniversitenin ortak yürüteceği BAP Projelerinin hazırlanması için her üniversitenin BAP biriminde öncelikli olarak yer verilmelidir.

Arz olunur. 23.12.2022.

KATILIMCILAR